Driving To Deliver Your Business

alumni-portal

RATP Logistics Center by St phane Maupin (B.Arch 1998) | SCI …

RATP LOGISTIC CENTER Paris, France NOMINATED FOR THE 2011 MIES VAN DER ROHE AWARD ADDRESS : Paris 19e Porte de la Villette SIZE : 3500 m2 / COSTS : 6,5 M euros DATE : December 2010 / CLIENT : RATP SEDP ARCHITECT : St phane Maupin / ENGINEERS : DVVD + GLI ENVIRONMENTAL LABEL : HQE EDUCATION AND QUALIFICATIONS ARCHITECT: Graduated in Building Science from Pierre et Marie Curie university, Architect licensed by the Government (DPLG) from Marseille s architecture school, Master of Architecture 1995, SCIArc Los Angeles The building is located on the fringe of Paris city, at Porte de la Villette , an area where the urban fabric dissolves into heterogeneous industrial infrastructures. Surrounded between Paris ring road, train tracks, factories, and social housings, we were inspired by the brutality of this collage where concrete pillars clashes with raw metal, gravels collides with noisy train sounds a mineral and raw atmosphere. The triangular zone of intervention on the site releases itself naturally from the existing constraints.

The result is a concrete piece of cake, a simple 22m high extrusion of that original triangular shape. The building regroups workshops dedicated to the maintenance of the Parisian subway transportation system that were previously dispersed in different places. Employees gathers to the building and get prepared before being routed towards damaged rails tracks sites.

Each of the building s five floors hosts a different activity and program, first floor is a warehouse, the second floor is filled by lockers, the third floor is a classroom, the fourth floor is for management, the fifth floor welcomes a restaurant with a large terrace offering overlooking views towards the Parisian s ring road. The five floors of the buildings are arranged and organized around a central convivial staircase. We designed that staircase as an amazing interior procession.

All other circulation spaces are designed as playful additions to the building s main structure: footbridges, staircases and aerial lifts create a multidimensional atmosphere with varied spatial experiences. As the work is hard, the lockers room is designed as a welcoming and release space, where the combination of washbasin, soap dispenser and mirror with a colorized background resembles a friendly smiley. The project is crowned by a contemporary tripod helix.

This tripod is in fact a combination of the vertical chimney and the light projectors for car parks and areas surrounding the building. It also helps to heat sanitary water, providing a large area of solar panels. This strong element is a sign of the architect s engagement to environmental convictions.

It proves that the French HQE label can also be interpreted with fun.

Through delicate reaction to the site, and careful organization of the circulations and building s access, we intended to affirm the building as a worker s palace instead of a banal utilitarian building.

We could easily imagine the head of this submarine bursting through the ice

Read the article:
RATP Logistics Center by St phane Maupin (B.Arch 1998) | SCI …

More Rock Bottom Offers